Kiho:" Keräätkö nämä viiden kuvaussession tuotokset jiipekkinä, 400 pixelin levyisinä tai saman korkuisina yhteen kansioon ja teet niistä webbisivun?"

Keltainen Kameli:" Juu, toki."

Ja Keltainen Kameli tekee. Yhden session kuvat ovat tiffiä, toisen peeäsdeetä ja kolmannet korkearesoluutiojiipekkiä. Keltainen Kameli keskittyy, puree kieleensä ja keksii keinon. Ensin kopioin ne omaan kansioon, siitä poimin turhat tiedostot pois, importoin ne Lightroomiin ja sitten exportoin ne uuteen kansioon kaikki jiipegiksi konvertoituna, oikean levyisenä/korkuisena ja 72 dbin kuvana. Vielä muutama painallus ja valmista on. Olinpas näppärä.

Kiho saapuu olan taakse:" Top top tykkänään. Ei sitä noooooin kannata tehdä. Annas kun minä näytän: Täältä haet... ei kun hetkinen... tuolta siirrät....odotappas nyt...mikäs kansio tämä on...oletpas tehnyt hauskan lehden...hetkinen...tämähän näyttää hyvältä...otetaan vähän lisää kontrastia...sävyjä..."

Keltainen Kameli kihisee hiljaisesti. Muutaman painalluksen päästä olisin päässyt kotiin ja saanut työn tehtyä. Nyt lähden kotiin puolituntia myöhässä ja siirtely jää huomiselle.

Kuin ei olisi saanut mitään aikaiseksi...
**********
Kiho ihmettelee:" Ei sinun Lightroomia kannata tuohon käyttää. Mikset sinä Bridgeen käytä, kun se on niin paljon näppärämpi tuohon hommaan?"

Keltainen Kameli yrittää hymyillä:" No kun tuo tuntuu niin hankalalta." Puolen tunninkaan pyörittelyn jälkeen ei selvinnyt, miten siihen laitetaan vaikkapa kansio yhden sortin kuville. Kertakaikkisen hankalaa.

**********
Kiho hihkaisee työpöydältään:" Etsisitkö tähän esitteeseen kuvat ja korvaisitko niillä vanhat kuvat?"

Keltainen Kameli tarttuu tuhatsivuiseen kuvakirjaan ja rupeaa etsimään kuvia banaaneista ja mustikoista. Löytää sopivat, kroppaa ne tarvittavan kokoisiksi ja saa ne sivulle sievän näköisesti.

Kiho saapuu olan taakse:" Tuossa on hieman liian suuri rako. Ja tuohon pitää jäädä tilaa. Mihinkäs tästä on kuvalaatikko hävinnyt? Missäs stailishiitti on? Etkös sinä ole InDesigniä aikaisemmin käyttänyt?"


Keltainen Kameli vastaa:" En ole tainnut, en."

*****

Keltainen Kameli ajatteli saada ensimmäisen  taulunsa tehtyä, että voisi näyttää vihdoin kyntensä. Aloittaa jollain helpolla, joka on jo valmiiksi suunniteltu. Sellainen Artek-tyylinen taulu lastenhuoneeseen. Selkeitä perusvärejä, selkeitä muotoja. Ei mitään kikkailua. Muutama lehti puuhun ja valimista tulee.

Kiho saapuu olan taakse:" Top top tykkänään. Et kai sinä tuota Photoshopilla tee? Illustraattori on paaaaaljon parempi tuohon hommaan. Katsoppas niin minä näytä, kuinka nopeasti saat sen aikaan. Kas näin ja noin..."

Keltaisen Kamelin otsalle pirisee hiki. Miten noita tankoja oikein liikutellaan? Mikä hiivatin vektorigrafiikkaa? Kuulostaa matematiikalta. En tahdo.

Kiho:" Jaa, etkös ole Illustraattoria ikinä käyttänyt?"

Vastaus ei taida tulla yllätyksenä.


Keltaisen kotona yöpöydän pino kasvaa:
Total training for Adope Photoshop (DVD-sarja)
Total training for Illustrator (DVD-sarja)
Total training for InDesign (DVD-sarja)
Working with colours (kirja)
Digital Photos (kirja)
Graphic design (kirja)

Pienimielistä Kamelia hieman mietityttää, että millä avuilla sitä oikein tuli palkatuksi taloon.